Shiatsu

Shiatsu is Japans en betekent vinger-druk. Shiatsu versterkt het emotioneel evenwicht en het immuunsysteem via verstilde druk, rotaties en rekkingen langs energiebanen. Hiermee wordt de eigen vitaliteit en herstelvermogen van het lichaam aangesproken.

Shiatsu massage is geschikt voor mensen die behoefte hebben aan de techniek van drukpuntmassage,  zonder  behandelplan. Het is geschikt als kennismaking met de traditioneel chinese geneeswijze (TCM). Ik pas ook andere technieken toe waar dat past, zoals thaise massage, triggerpoint massage of ontspanningstechnieken.

TCM kijkt op een andere manier naar de oorzaak van ziektes en kwalen dan de westerse geneeskunst: klachten ontstaan vanuit disbalans. Het lichaam wordt herinnerd aan een toestand van meer balans. Via energiebanen in het lichaam wordt het lijf uitgenodigd om in balans te komen of om een ziektebron te verdrijven. Shiatsu therapie kan werken bij een reeks aan specifieke klachten. Ik heb per 1-1-2019 besloten om te stoppen met de beroepsvereniging voor TCM Zhong, omdat deze vereniging afgelopen jaren te weinig toegevoegde waarde had voor mij, en vanwege het toenemend onbetrouwbare karakter van vergoedingen door de ziektekostenverzekeraars. Vandaar dat ik niet langer masseer met de formele intentie om “Alternatief genezer” te zijn (een term die zorgverzekeraars gebruiken). Ik genees niet, ik help lichaam en geest om zich het zelfgenezend vermogen te herinneren, onder andere via de energiebanen.

Er wordt op de (verwarmde) vloer gemasseerd, op een licht verhoogde mat met een verzonken hoofdsteun. Daardoor is het mogelijk om ook op de vloer zonder verdraaiing van de nek op de buik te liggen. Zo is de shiatsu behandeling maximaal ontspannend.

Het is bij deze massagesoort de bedoeling dat de cliënt de massage actief ondergaat, dus bewust meemaakt. Dat versterkt de werking en geeft een besef van gezamenlijk werken met hetzelfde lijf en energie.

De prijs van shiatsu massages is inkomensafhankelijk, vanaf € 30,- per uur.